Svetoví lídri gratulujú Obamovi k znovuzvoleniu za prezidenta USA

07.11.2012 Celý región

Londýn 7. novembra (TASR) - Britský premiér David Cameron dnes prostredníctvom sociálnej siete zablahoželal Barackovi Obamovi k znovozvoleniu do úradu prezidenta Spojených štátov.

"Úprimne blahoželám môjmu priateľovi Barackovi Obamovi. Teším sa na ďalšiu spoluprácu," napísal Cameron v sieti Twitter.

Radosť nad znovuzvolením Obamu v tweete vyjadril aj stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. "Som šťastný, že Barack Obama bol znovuzvolený," napísal.

Radosť nad Obamovým znovuzvolením vyjadril aj generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Uviedol, že vzťahy medzi Európou a Severnou Amerikou, založené pred 60 rokmi na spoločných hodnotách, zostávajú pevné a dôležité pre zachovanie trvalého mieru euro-atlantickom priestore.

Obamovi medzi prvými politikmi blahoželal aj belgický premiér Elio Di Rupo.


Izraelský premiér Benjamin Netanyahu sa pripojil k politikom, ktorí Obamovi blahoželajú k víťazstvu. S uspokojením konštatoval, že strategické partnerstvo medzi oboma štátmi je silnejšie ako kedykoľvek predtým. Netanjahu avizoval, že bude spolupracovať s Obamom, aby chránil záujmy, ktoré sú životne dôležité pre bezpečnosť občanov Izraela.

Palestínska samospráva dnes v súvislosti s Obamovým znovuzvolením vyjadrila nádej, že počas jeho druhého funkčného obdobia sa skončí izraelsko-palestínsky konflikt.

"Dúfame, že jeho druhé funkčné obdobie bude obdobím mieru, stability a demokracie, počas ktorého sa začne uplatňovať rozhodnutie o existencii dvoch štátov a Izrael ustúpi na hranice z roku 1967," uviedol vo vyhlásení pre palestínsky rozhlas hlavný palestínsky vyjednávač Saíb Irikát.

Zároveň dodal, že Palestínčania sa držia svojho cieľa dosiahnuť uznanie za nečlenský štát na pôde OSN aj napriek nesúhlasu USA a Izraela.

India dnes prostredníctvom vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí zablahoželala Obamovi k znovuzvoleniu a vyjadrila nádej v prehĺbenie vzťahov medzi oboma štátmi počas nasledujúceho druhého funkčného obdobia. Obamovi gratuloval aj indický prezident Pranáb Mukherdží a premiér Manmóhan Singh. Obaja zdôraznili, že Spojené štáty i India sa hlásia k rovnakým demokratickým hodnotám, vláde zákona a pluralite.


Barroso a Van Rompuy zablahoželali Obamovi k víťazstvu vo voľbách


Obaja najvyšší predstavitelia Európskej únie, José Manuel Barroso aj Herman Van Rompuy, dnes ráno v spoločnom stanovisku zablahoželali Barackovi Obamovi k získaniu ďalšieho štvorročného mandátu vo funkcii prezidenta Spojených štátov amerických.

"Je pre nás potešením zablahoželať prezidentovi Obamovi k jeho znovuzvoleniu za prezidenta Spojených štátov. Spojené štáty sú pre Európsku úniu kľúčovým strategickým partnerom a tešíme sa na pokračovanie našej úzkej spolupráce," uviedli v spoločnom dokumente predseda Európskej komisie Barroso a predseda Európskej rady Van Rompuy.

Obaja lídri EÚ zdôraznili, že budúca spolupráca medzi EÚ a Spojenými štátmi bude v podstate znamenať čelenie veľkým svetovým výzvam, vrátane svetovej bezpečnosti a posilňovania ekonomiky.

Z hľadiska budúcich spoločných hospodárskych záujmov medzi Európou a Amerikou prioritou podľa Barrosa a Van Rompuya bude vytváranie nových pracovných príležitostí.

"EÚ bude pokračovať v spolupráci s prezidentom Obamom na otváraní neporovnateľného potenciálu, ktorý sľubujú transatlantické obchodné vzťahy," zdôraznili obaja lídri EÚ.


Schulz: To, čo spája EÚ a Spojené štáty, je silnejšie než to, čo ich rozdeľuje


Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz bol prvým z popredných štátnikov EÚ, ktorý dnes v skorých ranných hodinách zablahoželal americkému prezidentovi Barackovi Obamovi k znovuzvoleniu do funkcie.

"To, čo spája Európsku úniu a Spojené štáty, je silnejšie než to, čo nás rozdeľuje," uviedol v tejto súvislosti predseda EP na sociálnej sieti Twitter.

Podľa agentúry DPA Schulzovo vyjadrenie možno chápať v kontexte americko-európskych sporov o uhlíkové emisie a nátlaku USA na EÚ, aby vyriešila svoju ekonomickú krízu.

"V mene Európskeho parlamentu chcem zablahoželať Barackovi Obamovi k znovuzvoleniu do funkcie. Európsky parlament sa teší na prehlbovanie silných transatlantických vzťahov s prezidentom Obamom," uviedol Schulz vo svojom oficiálnom stanovisku. Zároveň spresnil, že EÚ a Spojené štáty sú najbližšími spojencami na svete.

Blahoželania pre Obamu - či už prostredníctvom siete Twitter alebo formou oficiálnych vyhlásení - prichádzajú zo strany mnohých predstaviteľov Európskej komisie (EK) a Európskeho parlamentu.

"Potešilo má znovuzvolenie Baracka Obamu. Politická energia, volebná účasť v USA a sila mandátu, ktorú dávajú prezidentovi, sú obdivuhodné," uviedol podpredseda EK Maroš Šefčovič.

Blahoželania prostredníctvom siete Twitter zaslali aj komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová a komisárka pre vzdelávanie, šport a mládež Andrulla Vasiliová.


Juncker: Americkí prezidenti majú počas druhého mandátu bližšie k Európe


Luxemburský premiér a zároveň predseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker v súvislosti s víťazstvom Baracka Obamu v amerických prezidentských voľbách uviedol, že z hľadiska Európy bolo vždy lepšie spolupracovať s prezidentmi Spojených štátov počas ich druhého mandátu.

Juncker v rozhovore pre internetové vydanie amerického denníka Wall Street Journal dodal, že americkí prezidenti počas výkonu svojho druhého mandátu majú viac času a priestoru pre lepšie prehodnotenie vzťahov so zvyškom sveta.

"Môj osobný názor je, že je vždy ľahšie nadviazať užšie vzťahy s americkým prezidentom, až keď sa ujme svojho druhého mandátu," uviedol Juncker. Ako zdôraznil, je to preto, lebo počas prvého mandátu sa americkí prezidenti sústreďujú hlavne na domáce politické témy.

Juncker, ktorý predsedá skupine ministrov financií z krajín eurozóny, v tejto súvislosti zdôraznil, že hovorí z vlastnej politickej skúsenosti. A dodal, že bývalý americký prezident Bill Clinton bol "oveľa viac naklonený Európe" počas svojho druhého mandátu. Takisto aj bývalý republikánsky šéf Bieleho domu George Bush podľa jeho názoru až po opätovnom zvolení za prezidenta prejavoval "skutočnú vôľu zlepšiť kvalitu americko-európskych vzťahov."


Berlín a Paríž chcú nadviazať a prehĺbiť spoluprácu s Washingtonom


Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyjadrila presvedčenie, že s americkým prezidentom Barackom Obamom budú po jeho znovuzvolení schopní pokračovať v úzkej spolupráci a pozvala ho na návštevu Nemecka

"Teším sa na pokračovanie v tomto (spolupráci), takže obe naše krajiny môžu pokračovať v práci bok po boku, aby zvládli najdôležitejšie zahraničné a ekonomické výzvy, ktorým čelíme ako priatelia a spojenci," povedala Merkelová.

Kancelárka spomenula blízku a priateľskú spoluprácu počas prebiehajúcej finančnej krízy, udržiavania mieru v Afganistane a úsilia o kontrolu iránskeho jadrového programu.

V mene všetkých občanov Francúzska dnes Obamovi k znovuzvoleniu do úradu prezidenta USA zablahoželal aj francúzsky prezident Francois Hollande.

Obamovo potvrdenie vo funkcii je podľa jeho názoru jednoznačnou voľbou v prospech Ameriky otvorenej, solidárnej a plne angažovanej na medzinárodnej scéne a vedomej si výziev súčasnosti, ktorými sú zachovanie mieru vo svete, riešenie ekonomickej krízy a ochrana životného prostredia.

Hollande podčiarkol, že oba štáty sa hlásia k rovnakým hodnotám. Vyjadril presvedčenie, že počas Obamovho druhého funkčného obdobia sa posilnia partnerské vzťahy medzi Francúzskom a USA v záujme "obnovenia ekonomického rastu, zníženia miery nezamestnanosti a riešenia kríz, ktoré nám hrozia, vrátane Blízkeho východu".

Hollande ubezpečil Obamu, že spolupráca ich krajín sa bude aj naďalej rozvíjať na báze dialógu, dôvery a rešpektu, o čo sa chce aj osobne zasadiť.

Rusko víta znovuzvolenie Obamu, navrhuje nový reset vo vzťahoch


Znovuzvolenie Baracka Obamu do funkcie prezidenta Spojených štátov privítal dnes aj zahraničný výbor ruskej Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

Podpredseda výboru Leonid Kalašnikov označil Obamu za prívrženca nenásilných riešení, preto očakáva, že vo vzťahoch medzi Ruskom a USA nedôjde k stretom, i keď oba štáty budú presadzovať vlastné záujmy a ciele. Kalašnikov podotkol, že zásadnú zmenu smerovania zahraničnej politiky očakával skôr v prípade, že by sa prezidentom USA stal Mitt Romney. Vtedy by sa oba štáty zrejme vrátili k rétorike z čias studenej vojny.

Predseda zahraničného výboru Alexej Puškov sa domnieva, že znovuzvolenie Obamu je dobrou správou pre zahraničie, ale nie pre Spojené štáty, ktorým teraz podľa jeho názoru hrozí prehĺbenie rozkolu.

Podľa predsedu výboru Štátnej dumy pre vzťahy so Spoločenstvom nezávislých štátov Leonida Sluckého Obamovi k víťazstvu pomohla minulotýždňová superbúrka Sandy. "Všetko bolo výborne zorganizované - práca s obyvateľstvom, informovanie verejnosti, málo obetí - všetko to zvýšilo Obamove šance a naladilo voličov, aby mu dali hlas," uviedol Sluckij.

Bývalý minister financií Alexej Kudrin dnes v reakcii na výsledky prezidentských volieb v USA v sociálnej sieti Tweeter napísal, že vzťahy USA a Ruska potrebujú "nový reset".

Termín "reset" v súvislosti so vzťahmi medzi USA a Ruskom použil ako prvý práve Barack Obama, keď sa v roku 2008 ujal úradu v Bielom dome.

Vzťahy USA s Ruskom sa znova skomplikovali pre spory ohľadom protiraketovej obrany, rešpektovania ľudských práv a kvôli konfliktu v Sýrii, kde sa Moskva odmieta zapojiť do snáh o zvrhnutie režimu Bašára Asada. Veľkú kritiku Washingtonu vyvolal aj postup ruského súdnictva voči trom členkám punkovej kapely Pussy Riot.
 

Vyberte región